The circle of life

Som vi har nämt förut kan slemsvampen anta olika former och livscykeln är ganska komplicerad.

Ibland är de så kallade plasmodier som är mångkärniga, livligt färgade, slemmiga kroppar som inte är indelade i celler, och som liksom djur ken uppta fast föda. Ibland är de sporer som sprids med vinden, ibland fruktkroppar som ser ut som svampar, ibland zygoter som bildas vid "parning"/sammansmältning av två mogna sporer, ibland skeletorum som är en hård skorpa som man ofta hittar på träd.

Här under är en bild på slemsvampens livscykel.

slemsvampar

Två sporer som håller på att bli en zygot



Plasmodium



Sklerotium


THE BLOB

Det var en slemsvamp som stod modell för "The Blob" i skräckfilmen med samma namn.




FANTASTIC








Killen mitt i slemmet






Detta är en slemsvampsskalbagge (mycelbagge). Den är ganska ovanlig och hittas främst i naturskogar med mycket stubbar och gran. 

Skalbaggen utvecklas på slemsvampar och förekomer ofta tillsammans med nära skalbaggesläktingar som har en liknande biologi.  Vissa arter är bundna till bara en sorts slemsvampar och har sin larvutveckling inuti dem.

Larvutvecklingen är förmodligen ganska kort och främst förlagd till eftersommaren, medan den fullbildade skalbaggen kan påträffas under en stor del av året.  Genom att skalbaggen bor i slemsvampen sprider den slemsvampens sporer när de flyger till ett annat ställe.

Genom att arten är beroende av gamla naturskogsbestånd med ett rikt inslag av gammal död ved är dess möjlighet att överleva i "vanlig skog" ganska begränsade. Den ställer mycket stora krav på sin miljö, och är inte enbart beroende av död ved utan även av en rik förekomst av slemsvampar.





CAN'T RESIST THEM

Det finns otroligt många sorters slemsvampar och alla ser olika ut.
[slime_mold_01.jpg]

[slime_mold_04.jpg]




'








RSS 2.0